Wat zijn de gemiddelde kosten voor een trouwfotograaf?

Wanneer je bezig bent met het plannen van je bruiloft, zal je al snel merken dat alles waar het woordje ‘trouw’ voor staat, duurder is dan wanneer dit woordje er niet voor staat. ‘Trouwjurk’, ‘trouwboeket’, ‘trouwring’ en natuurlijk ‘trouwfotograaf’. Voor een trouwfotograaf betaal je gemiddeld al snel tussen de €1.000 en €3.000. Waarom is dit? Waarom is een trouwfotograaf duurder dan een ‘normale’ fotograaf? En wat is zijn dan de gemiddelde kosten voor een trouwfotograaf? Een vraag die ik van veel verloofde stellen hoor, dus laten we er even in duiken! 

Een trouwdag is maatwerk

Het is zo ver! Jullie trouwdag staat op de planning. Een dag die jullie gaan spenderen samen met jullie liefste vrienden en familie. Een dag waar veel voorbereidend werk in gaat zitten. En niet alleen voor jullie als verloofden, maar ook voor de mensen die hierbij aanhaken. Om jullie het beste van dienst te zijn, wordt er tijd gestoken in jullie wensen. Dit geldt voor een trouwambtenaar, die jullie verhaal gaat delen tijdens de ceremonie. Maar net zo goed voor een bakker, die zorgt dat de bruidstaart perfect bij jullie in de smaak valt.

Dat maatwerk en die persoonlijke aandacht naar jullie als bruidspaar, dat zou je bij ieder ‘trouw’ product of dienst tegen moeten komen. Dat is dus ook waar de gemiddelde prijs voor een trouwfotograaf op berekend wordt.

Trouwfotograaf

Waar moeten jullie allemaal aan denken?

Bij een bruiloft komt dus al snel een behoorlijk prijskaartje kijken, maar zoals met alles, wordt het natuurlijk zo duur als je het zelf maakt. De gemiddelde bruiloft (volgens theperfectwedding.nl) kost zo’n 14.000. Hiervan geeft een bruidspaar gemiddeld 10% van het hele budget uit aan een trouwfotograaf. En de rest van de kosten, die worden verdeeld. Want naast een trouwfotograaf, zijn er behoorlijk wat andere dingen om over na te denken: locatie, vervoer, taart, catering, feest, muziek, trouwambtenaar, jurk, pak, bedankjes voor de gasten, gastenboek, misschien zelfs wel een photobooth. En dat is maar een kleine greep uit een hele lijst (enne, vergeet het woordje ‘trouw’ niet ;-).

Waar zijn de gemiddelde kosten van een trouwfotograaf op gebaseerd?

Als trouwfotograaf is een bruiloft vastleggen veel meer dan aanwezig zijn en plaatjes schieten. Vanaf het eerste contactmoment is een fotograaf al bezig met jullie bruiloft. Het begint allemaal vaak met een mailtje, waarna er een kennismaking plaats zal vinden. Een kennismaking is vaak, en in ieder geval bij mij, volledig vrijblijvend! De kennismaking is gericht op elkaar leren kennen: past de werkwijze van de fotograaf bij jullie? Is er een algemene klik? Willen jullie deze persoon de hele dag op jullie trouwdag erbij hebben? En vooral: gaat deze trouwfotograaf voldoen aan jullie verwachtingen? Een kennismaking duurt vaak 30 minuten tot een uur. Hier komen de nodige voorbereidingen bij kijken en natuurlijk contact na de tijd.

Wanneer jullie kiezen voor een trouwfotograaf

Wanneer jullie officieel een trouwfotograaf uitgekozen hebben, zullen er meerdere contactmomenten volgen. Details van de bruiloft worden besproken, misschien wordt de fotolocatie alvast bezocht en wordt er een plan gemaakt voor de first look. Dan zijn er ook nog de ‘even tussendoor vraagjes’ waar tijd in gaat zitten. Die ‘tussendoor vraagjes’ zijn bij mij overigens altijd welkom zijn! Mijn streven is om jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven te laten worden met een blijvende en tastbare herinnering. Daarom neem ik graag de tijd voor al jullie vragen.

Trouwfotograaf

De dag zelf

Vervolgens is het bijna klaar voor de grote dag! Er wordt een laatste keer contact gezocht met het bruidspaar of de ceremoniemeester om eventuele last-minute veranderingen te bespreken en wat laatste afspraken te maken. Soms moet er gehuurde apparatuur opgehaald worden. En natuurlijk wordt altijd alle apparatuur opgeladen en klaargemaakt voor gebruik. Dan is het klaar voor het reizen naar de bruiloft, waar je als trouwfotograaf absoluut op tijd aanwezig wil zijn. 

En dan is het wedding time! Op een trouwdag staat een trouwfotograaf eigenlijk altijd ‘aan’ om inderdaad die mooie plaatjes en blijvende herinnering vast te leggen. 

Na de bruiloft

Na de bruiloft rijdt de trouwfotograaf (in mijn geval, stuiterend) weer naar huis. Hier wordt direct een back-up gemaakt van alle beelden, wat soms een paar uur in beslag kan nemen. Dan is het tijd om met de voetjes omhoog te gaan, of gelijk het bed in te duiken. De volgende dag is het namelijk alweer tijd om al die mooie beelden uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Als pas getrouwd stel staan jullie natuurlijk te popelen om de foto’s te ontvangen! Een eerste preview komt daarom ook binnen een paar dagen na de bruiloft jullie kant op. Vervolgens is het tijd om de rest van de foto’s na te bewerken. Hier gaat natuurlijk de nodige tijd in zitten. Ondanks dat we tegenwoordig veel sneller kunnen editen dankzij Lightroom en allemaal andere mooie tools, wil je iedere foto de nodige aandacht geven die deze verdient. Vervolgens worden alle beelden geëxporteerd en geüpload naar een unieke USB-stick en een online galerij.  

Wanneer alle foto’s afgeleverd zijn, is het tijd voor het trouwalbum. Jullie als bruidspaar zijn vaak verantwoordelijk over het uitzoeken van de foto’s, maar een trouwfotograaf gaat aan de slag met het mooi opstellen van dit album. Nadat deze klaar is, wordt deze besteld, bij de fotograaf thuis gecheckt en gaat alles jullie kant op! 

Al met al kan een trouwfotograaf al snel +40 uur bezig zijn met jullie bruiloft. En dat is nog niet alles, want ook buiten trouwdagen om worden er een hoop (non-declarabele) uren gewerkt. Als trouwfotograaf ben je namelijk niet alleen maar fotograaf, maar ook ondernemer!

Non-declarabele uren

De gemiddelde prijs van een trouwfotograaf is dus niet alleen gebaseerd op trouwdagen. Er zijn een hoop non-declarabele uren die een trouwfotograaf maakt. Denk maar eens aan het creëren en onderhouden van een website, zodat toekomstige bruidsparen een kijkje kunnen nemen in het portfolio van de trouwfotograaf. Daar komt ook de nodige marketing bij kijken, want hoe komt een bruidspaar anders bij de trouwfotograaf terecht? Om de beste kwaliteit te leveren, besteed een trouwfotograaf ook tijd aan onderzoek naar de beste apparatuur en blijft deze op de hoogte van trends. Ook wordt er de nodige inspiratie opgedaan door uren op Pinterest te scrollen (oké, dat is ook gewoon stiekem heel leuk). 

Kosten die berekend zijn in de gemiddelde kosten van een trouwfotograaf

Het ondernemer zijn als trouwfotograaf, ook daar zijn de gemiddelde kosten van een trouwfotograaf op gebaseerd. Zo betaalt een trouwfotograaf voor:

  • de juiste verzekeringen
  • internetverbinding en telefoonabonnement 
  • softwareprogramma’s (met maandelijks abonnement) 
  • investering in de juiste apparatuur (en de afschrijving hiervan)*
  • geheugenkaarten (nee, niet die goedkope van de Action) 
  • externe opslag en server, waarmee al jullie foto’s jaren bewaard worden
  • laptop of PC met groot werkgeheugen voor een snelle workflow (ka-ching)
  • een boekhouder, om al deze kosten overzichtelijk te houden

 

*Om er zeker van te zijn dat alles vastgelegd kan worden op een bruiloft, zie je veel fotografen vaak met twee camera’s lopen én is er achter de schermen misschien nog wel een back-up. Verschillende lenzen zijn aanwezig (en je verwacht het niet, maar die zijn duurder dan een camera zelf). En in die camera’s zitten vaak 2 geheugenkaarten, die direct zorgen voor een back-up in geval van nood. 

Bruidsfotograaf Nijmegen

Ervaring trouwfotograaf

Last, but not least: de ervaring die een trouwfotograaf in de jaren opgedaan heeft. Een trouwfotograaf die al 10 jaar ervaring heeft in zijn of haar werk? Daar betaal je meer voor dan een trouwfotograaf met minder ervaring. Op moment van schrijven, heb ik zelf drie jaar ervaring als trouwfotograaf. In die drie jaar heb ik al veel bruiloften mogen vastleggen en bruidsparen gelukkig mogen maken met een tastbare herinnering. Toch zal je zien dat mijn tarieven misschien wel minder hoog zijn dan mijn collega’s met 10+ jaar ervaring. Dit betekent niet dat ik minder goed werk zal leveren; iedereen heeft immers een eigen stijl en voorkeur. Het betekent vooral dat ik met mijn enkele jaren ervaring toegankelijk wil blijven en er altijd ruimte blijft voor groei. Iedere trouwdag blijf ik leren en levert weer nieuwe inspiratie en enthousiasme voor dit mooie werk! 

Zijn jullie nog op zoek naar een trouwfotograaf?

Zoeken jullie een trouwfotograaf die met jullie meedenkt, open staat voor jullie vragen én enthousiast wordt van het vastleggen van jullie verhaal? Check dan snel of jullie trouwdatum nog vrij is en plan een gratis kennismaking in! 

 

Bekijk de rest van mijn blogs

Nieuwsgierig
naar meer?