Een trouwdag brengt naast een hoop liefde, vreugde en herinneringen ook de nodige uitstoot met zich mee. Tenzij je een volledig zelfvoorzienende locatie hebt, geen cadeaus vraagt, iedereen lopend komt en je in je oude kloffie trouwt, kan je hier bijna niet omheen. Als je in je dagelijks leven zo veel mogelijk bewust en duurzaam probeert te leven, dan zal je waarschijnlijk je bruiloft ook duurzaam en bewust willen inrichten. In deze blog geef ik je 8 tips die je kan gebruiken voor het plannen van jullie duurzame bruiloft!
Een duurzame trouwlocatie voor jullie duurzame bruiloft
Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, want wat maakt een trouwlocatie ‘duurzaam?’ Wat een locatie duurzaam -en heel erg praktisch- maakt, is wanneer ze alles zelf in huis hebben. Denk aan catering, een luxe tent (op een buitenlocatie), trouwdecoratie, (herbruikbare) tafelkleden en servetten en apparatuur, zoals een microfoon. Zo hoeft dit niet vanuit verschillende leveranciers te komen. Dat scheelt een hoop brandstof en extra materialen! En over brandstof gesproken: is de locatie goed bereikbaar met het OV? Dan kan je mensen aanmoedigen om zoveel mogelijk met het OV komen.
Wanneer jullie de receptie op een andere plek organiseren dan bijvoorbeeld het feest en het diner, zorg dan voor shuttlevervoer! Zo hoeft niet iedereen zich apart te verplaatsen tussen de locaties en wordt er minder brandstof verbruikt.
Check of de trouwlocatie die jullie op het oog hebben een Green Key heeft. Een Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven. Dit keurmerk geeft aan dat een bedrijf duurzame keuzes maakt. Zoals het zuinig omgaan met energie en water, bewuste keuzes rondom biologische voeding, gebruik van duurzame producten, milieuvriendelijk schoonmaken en recyclen. Een bedrijf met een green key streeft ernaar om deze duurzaamheid door te voeren op alle niveaus: van management tot inkoop. Op de website van Green Key bekijk je eenvoudig alle Green Key locaties in Nederland!
Een ander keurmerk om op te letten is het EKO-keurmerk. Het EKO-keurmerk is een keurmerk voor de horeca. Wanneer een restaurant of een andere horecagelegenheid het EKO-keurmerk heeft, betekent dit dat er gecontroleerd biologische producten worden gebruikt. Voor dit keurmerk zijn er vier ‘niveaus’. Een bronzen keurmerk betekent dat de menukaart voor minimaal 15% biologisch is. Bij een zilveren keurmerk is dit 50% tot 80% en dan heb je twee gouden keurmerken: goud van 80% tot 100% én 100% goud. Wil je dus verzekerd zijn van een volledig biologische maaltijd? Zoek dan een locatie met een 100% gouden EKO-keurmerk, zo ben je alweer een stapje dichter bij een duurzame bruiloft!
Huren in plaats van kopen
Wil je liever alles zelf regelen in plaats van een ‘kant-en-klare’ trouwlocatie? Kies er dan voor om te huren in plaats van te kopen. Dit is vaak niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook beter voor het milieu! Denk hierbij aan het huren van aankleding, (sta)tafels, tenten, stoelen, herbruikbare tafelkleden en servetten, servies, etcetera. Het voordeel van huren tegenover kopen, is dat de gehuurde spullen veelvuldig gebruikt worden door verschillende mensen. Zo voorkom je dat je 20 tafelkleden inkoopt die vervolgens in een hoekje op zolder belanden en tijdens de voorjaarsschoonmaak toch bij het grofvuil belanden.
Het produceren van 1 wit, katoenen t-shirt kost al snel 2.700 liter water. Reken maar eens uit hoeveel water en andere uitstoot er komt kijken bij het produceren van een trouwjurk of pak. Een goede, duurzame optie is daarom om een trouwjurk of pak te huren! Ook leuk voor de portemonnee: een trouwjurk huren kan vaak al vanaf 150,-, terwijl je voor een nieuwe trouwjurk al snel 2000,- betaalt. En eerlijk is eerlijk: je gaat je trouwjurk als het goed is maar één keer aantrekken, toch? Wanneer je een trouwjurk huurt, kan deze misschien wel 10 bruiloften of meer mee. Samen met die 10 andere bruiden, zorgen jullie dus voor 10 keer minder uitstoot en een 10 keer blijer milieu, yay!
Kies herbruikbaar in plaats van wegwerp
Veel dingen die je organiseert voor je bruiloft, kan een stroom van afval met zich meebrengen (maar veel minder als je alle tips uit deze blog toepast!). Denk maar eens aan trouwkaarten, servetten, cadeaupapier en decoratie. Zelfs je trouwboeket zal na een tijdje vergaan. Eigenlijk is het slim om bij alles wat je gaat regelen jezelf af te vragen: ‘kan ik hier een duurzamere, herbruikbare oplossing voor verzinnen?’
Een leuke en groene manier om afval te verminderen is om trouwkaarten van groeipapier te versturen. Trouwkaarten zijn een klein, maar belangrijk onderdeel van jullie trouwdag! Een uitnodiging is belangrijk om je gasten uit te nodigen, informatie te geven en te weten wie er uiteindelijk bij is en wie niet. Om van je trouwkaarten geen wegwerpartikel te laten worden, kan je kiezen voor trouwkaarten van groeipapier. Dit is papier waar zaadjes in zijn verwerkt, die je gasten na ontvangst kunnen laten ontkiemen en in aarde kunnen planten (nadat ze jullie trouwdatum dubbel onderstreept in de agenda hebben gezet ;-). Zo hebben ze niet alleen een mooie trouwkaart ontvangen, maar ook gelijk een mooie herinnering en gezelligheid in huis!
Eet duurzamer
Liefde gaat door de maag, zeggen ze. Wist je dat duurzaam en biologisch eten door je ziel gaat? 😉 Geintje natuurlijk, maar je maakt je bruiloft wel een stuk duurzamer, wanneer je kiest voor een biologische maaltijd. Pluspunten wanneer deze volledig vegetarisch of vegan is. Als je een duurzame locatie (zoals eerder in deze blog te lezen) hebt gekozen, dan is de kans groot dat je een biologische maaltijd voorgeschoteld krijgt. Mocht dit niet het geval zijn en je het diner zelf regelt, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden om dit zo duurzaam mogelijk in te richten. Denk bijvoorbeeld aan lokaal en seizoensgebonden eten. Dit is een stuk duurzamer, dan wanneer het uit een ver land moet komen of opgekweekt is in een kas. Over lokaal gesproken: soms heeft een locatie een eigen moestuin waar groenten uit gebruikt worden. Lokaler kan niet!
Denk daarnaast ook eens aan jullie bruidstaart. Er zijn veel (h)eerlijke vegan opties te verkrijgen, zoals de taarten van Trash’ure. Deze taarten worden gemaakt van producten die gered worden van lokale leveranciers. Zo zorg je bij het bestellen van zo’n taart direct voor minder voedselverspilling (en dat zal bij het opeten van de taart ook vast goed komen!).
Koop tweedehands
Waarom iets nieuws kopen als iets al bestaat en niet meer gebruikt wordt? Hoe meer je koopt, hoe meer er geproduceerd moet worden. Hoe meer er geproduceerd moet worden, hoe groter de uitstoot is voor een product. Zo ook met bruidsartikelen! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Marktplaats of in Facebookgroepen. Denk daarnaast ook eens aan een tweedehands trouwjurk. Er zijn plekken, zoals Nikita Bruidsmode, waar je trouwjurken kan passen à la ‘say yes to the dress’, maar dan voor tweedehands trouwjurken. Met het maken van duurzame keuzes hoef je dus niks van de pret die bij het wedding plannen komt kijken te missen!
Maak het zelf
Ben jij graag in de weer met je handen? Dan is het extra leuk om de decoratie voor je duurzame bruiloft zelf te maken! Er zijn heel veel leuke ideeën om trouwdecoratie te upcyclen van je (oude) glazen potten en flessen, karton, blikken, stof, hout etc. Denk bijvoorbeeld aan het versieren van eigen vaasjes, een eigen welkomstbord maken en slingers. Pinterest staat bomvol met leuke ideeën! Heb je nou niet genoeg materiaal in huis? Vraag dan vrienden en familie om hun oude materiaal aan jullie te ‘doneren’ en kijk rond op Marktplaats en Facebook! Heb je groene vingers? Denk dan ook eens aan het laten groeien van eigen bloemen en plantjes als decoratie.
Vraag mensen om een steentje bij te dragen
‘Een betere wereld begint bij jezelf’ is een discutabele opmerking, omdat er tegenwoordig veel meer bekend is over de grote bedrijven die een impact hebben op het mileu. Toch geloof ik er in dat wanneer je zelf bewuste keuzes maakt, je anderen kan aansteken om ook bewust keuzes te maken. En zo gaat er een balletje rollen. Vraag daarom je gasten om ook een steentje bij te dragen. Dit kan in de vorm van het vragen om een duurzaam trouwcadeau met duurzame verpakkingen (waarbij plastic folie bijvoorbeeld een no-go is).
Moedig je gasten aan om met het OV te komen of zo veel mogelijk te laten carpoolen. Doe dit via de trouwuitnodiging of jullie website, zodat het opvalt! Dit maak je mensen dan weer makkelijk door bijvoorbeeld een Whatsapp groep of Facebook evenement aan te maken voor jullie duurzame bruiloft, waarin mensen elkaar kunnen opzoeken.
Gaan jullie met een grote groep dineren? Vraag jullie gasten dan om vershoud- of bewaarbakjes mee te nemen. Wanneer er het één en ander aan eten over is, dan kunnen zij dit mee naar huis nemen in een eigen bakje. Zo gaan jullie samen voedselverspilling tegen en zijn er geen extra materialen nodig voor eventuele doggybags.
Kies een bewuste trouwfotograaf
Jullie hebben zoveel werk gestoken in de duurzame voorbereiding van jullie trouwdag; dat moet vastgelegd worden! Daar hoort natuurlijk een fotograaf bij die net zo bewust denkt als jullie. Mijn werk als fotograaf probeer ik zo bewust en duurzaam mogelijk in te richten. Met mijn elektrische auto rijd ik naar jullie duurzame bruiloft en neem als het even kan mijn second shooter gelijk mee, zodat we niet apart hoeven te reizen. Wanneer ik iets nieuws aanschaf, kijk ik altijd eerst naar een tweedehands optie en wanneer iets kapot is kies ik altijd eerst voor reparatie. Mijn fotoboeken worden allemaal gedrukt op FSC® gecertificeerd papier en bij verzenden wordt er zo min mogelijk (plastic) afval gebruikt. En op jullie bruiloft eet ik vegetarisch of vegan.
Daarnaast plant ik voor iedere trouwdag die bij mij wordt geboekt twee bomen via Treesforall.nl! Deze organisatie plant bomen over de hele wereld bij verschillende projecten. De bomen die geplant worden zorgen in hun leefomgeving onder andere voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden! Aan het einde van de rit, ontvangen jullie daarom altijd een mooi certificaat waarop je ziet bij welk project jullie bomen zijn geplant!
Zoeken jullie een fotograaf voor jullie duurzame bruiloft?
Zoeken jullie een trouwfotograaf die zo bewust en duurzaam mogelijk leeft, open staat voor jullie vragen én enthousiast wordt van het vastleggen van jullie verhaal? Check dan snel of jullie trouwdatum nog vrij is en plan een gratis kennismaking in!